tirsdag 20. oktober 2009

Folkets regjering eller ikke?

Den nye regjeringen er klar, og opposisjonen har allerede klart å syte og klage over at det er for mange AP-medlemmer i regjereningen. Av totalt 20 regjeringsmedlemmer er 12 fra AP. Jeg vil heller si det er for lite AP-medlemmer i regjeringen. At to så små partier som SV og SP klarer å få fire medlemmer hver, er ikke mindre enn en skandale. Det er helt sykt at slike små partier kan få så mye makt. I tillegg er det beundringsverdig at en rød-grønn koalisjon klarer å få regjeringsmakten selv om de fikk mindre enn halvparten av stemmene. Kanskje på tide å forandre valgsystemet?

2 kommentarer:

  1. Morten, først ... det er nærliggende å tro at du selv tilhører opposisjonen siden du syter og klager over småpartiene og valgsystemet. Hvis så er tilfelle så krabb ut av hammen og vis hvem du er, med fullt navn og partitilhørighet. Sånn som du står fram her virker det som du er en AP-entusiast med sterke røtter inn i Høyre eller Frp. Om jeg skulle ta feil beklager jeg på forhånd ;-)

    Så til selve saken. Det er da slett ikke urimelig at SV og SP hver har fire regjeringsmedlemmer (20 % av regjeringen) når de hver har ca. 13 % av vinnernes stemmer bak seg. Det blir en skjevhet på 7 %, som oppveies gjennom at AP har Statsministeren, Finansministeren og Utenriksministeren. Denne skjevheten utgjør samlet 14 % av flertallsstemmene. Disse tre ministerpostene hver for seg er verdt langt mer enn 4,6 % av de andre statsrådenes verdi når man rangerer dem riktig. Så hadde det ikke vært for at SV og SP fikk styre departementer for kjernesakene sine ville de faktisk tapt på denne ordningen. Slutt å lure folk som ikke kjenner valg- og regjeringssystemet.

    Øyvind Langaas, aktivt medlem i Arbeiderpartiet.

    SvarSlett
  2. Jeg har ingen partitilhørighet til noen partier i Norge, eller andre land for den slags skyld, og jeg har heller aldri vært politisk aktiv. Men jeg synes det er merkelig at antall stortingsrepresentanter ikke er i samsvar med antall stemmer et parti får. Selvfølgelig, det kunne ha vært verre. Kunne ha risikert at vi har et britisk system, der vinneren av hver valgkrets går i Commons. Kunne da teoretisk risikert at et parti vinner hver krets med én stemme, og da får alle representantene.
    Jeg hadde helst sett at Norge hadde hatt et system hvor de representantene man får kommer an på antall stemmer i hele landet. Man kan gjerne øke antall stortingsrepresentanter til 200 (eller 201) for å gjøre det enklere å regne ut.

    SvarSlett